Aktuális

Megjelentek 2015 legfontosabb közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó támogatási rendeletei:

2015. 03. 19.

Megjelentek 2015 legfontosabb közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó támogatási rendeletei:
1. A közvetlen támogatások igénybevételének közös szabályairól szóló rendelet (8/2015. (III. 13.) FM rendelet) a közvetlen támogatások igénybevételének alapfeltételeit rögzíti.
A rendelet egyaránt alkalmazandó az egységes területalapú támogatás, a termeléshez kötött közvetlen támogatások, a mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtott támogatás, a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, valamint a mezőgazdasági kistermelők támogatása tekintetében.

2. Zöldítés - (10/2015. (III. 13.) FM rendelet) Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló rendelet a zöldítés gyakorlatain túl bemutatja az uniós jogból következő, valamennyi támogatásra jogosult terület kultúrállapotban tartásának követelményeit.

3. A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló rendelet (9/2015. (III. 13.) FM rendelet) az alábbiakban részletezett ágazatok esetében határozza meg az igénybevétel feltételeit:
- húshasznú anyatehéntartás,
- hízottbika-tartás,
- tejhasznú tehéntartás,
- anyajuhtartás,
- rizs,
- cukorrépa,
- zöldség-gyümölcs,
- fehérjenövények.

2015-ben e jogcímekre összesen 201 millió euró, több mint 60 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az ágazatok többségében a korábbi támogatási szintet meghaladó összegek kifizetését teszi lehetővé.
Az egyes támogatásokat az egységes kérelem felületén kell majd igényelni.
A kérelemhez szükséges dokumentumokat a hamarosan megjelenő egységes kérelem rendelet fogja meghatározni.

4. A fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról szóló rendelet (1/2015. (III. 13.) FM rendelet) a gazdálkodók generációváltását segíti elő, amely maximum 5 éven keresztül nyújtható, legfeljebb 2020-ig.
Területi felső korlátja 90 hektár, hektáronkénti összege várhatóan 67,5 euró lesz.

A támogatás igénybevételére jogosult minden olyan 40 évnél fiatalabb termelő, aki 2015-ben kezd mezőgazdasági tevékenységbe (ad be először egységes kérelmet), vagy gazdaságát az első támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül hozta létre.

A támogatás kedvezményezettjei lehetnek továbbá jogi személyek is. Az irányító-döntéshozó pozícióhoz szükséges benyújtandó igazolások felsorolását a fiatal gazdákról szóló rendelet, valamint az Egységes Kérelem tartalmazza. TOVÁBBI INFORMÁCIÓ...